Markt Malaga – Mercado Atarazanas

De grote markt van Malaga. Atarazanas.

Calle Atarazanas
Openingstijden: ma t/m za: 8.00-14.00 uur.

Markt Malaga – Mercado Atarazanas

De ‘Mercado Atarazanas’ is de grootste overdekte markt van Malaga en is gelegen in het oude centrum. De naam Atarazanas komt van het Arabische woord voor scheepswerf. In de tijd van de Moorse overheersing stond hier een gebouw dat werd gebruikt als werf voor reparatie en onderhoud van schepen. Het gebouw werd later gebruikt als militaire opslagplaats en als ziekenhuis.
In 1868 werd het bouwwerk gesloopt en acht jaar later vervangen door de huidige, overdekte markt. De stadsmarkt is ontworpen door architect Joaquin de Rucoba en de inwoners van Malaga maken hier sindsdien met veel plezier gebruik van.
De markt is gebouwd in neo-mudejarstijl. Het heeft een zeer aanwezige gietijzeren constructie maar tevens heeft de architect gebruik gemaakt van Moorse elementen zoals sierlijke bogen en verfijnde ornamenten. Een slimme keuze tussen het functionele aspect van het metaal en oude elementen van weleer. Slechts een Arabische poort is behouden gebleven en dient nu als hoofdingang aan de voorzijde van de markt. Deze poort was ooit onderdeel van de oude stadsmuur die de oude binnenstad van Malaga omringde.

De grote markt van Malaga. Atarazanas.

De gevel aan de achterzijde, een replica van het origineel, is voorzien van fraai brandglas. In dit glazen kunstwerk zijn taferelen van vroegere tijden in Malaga te herkennen.
De markt bestaat uit drie hallen waar vlees, vis, groeten en fruit verkocht worden maar ook producten als brood, verse kruiden, kazen, noten en gedroogd fruit kan men er in overvloed vinden.
De verse vis wordt direct vanuit zee aangevoerd en onmiddellijk verkoop-klaar gemaakt door de verkopers hier op de markt.
Ook is het leuk om te zien hoe het fruit op een kunstige manier wordt opgestapeld en tentoongesteld. Een lust voor het oog.
Op maandag zijn de viskraampjes niet geopend omdat er op zondag niet gevist wordt en je wilt je vis natuurlijk wel recht uit zee op je bord, nietwaar?

TIP
Aan de voorzijde van de markt zijn een paar leuke barretjes te vinden. Je kunt er iets te drinken en te eten bestellen. Heel gezellig om dit eens te doen. Buiten vind je er tafeltjes, pal naast een drukke straat waar het verkeer aan je voorbij zoeft. Lekker Spaans!

Bestel hier je Malaga reisgids

Malaga reisgids