Virgen del Carmen Malaga

Feesten in Malaga. Virgen del Carmen
Ieder jaar op 16 juli vindt er een bijzonder evenement plaats op verschillende kustplaatsen in Spanje.
In ons geval hebben we het over Malaga met haar visserswijken Pedregalejo en El Palo en de stadjes Torremolinos en Fuengirola
De Virgen del Carmen (een beeld van de heilige Maagd) wordt op deze bijzondere dag van haar plekje in de desbetreffende kerk gehaald en op een rijk versierde baar (troño) door de straten gevoerd.
Het einddoel is het water alwaar de Maagd wordt overgezet op een bootje en al varend op zee de wateren zegent.
De Virgen del Carmen is de bescherm-vrouwe van de vissers en tevens van de Spaanse marine.
Van vrienden hoorden we dat het schouwspel in de visserswijk Pedregalejo heel bijzonder moest zijn dus vertrokken we tegen een uur of negen, die avond.
De Maagd zelf werd toen al uren lang door de straten gevoerd en was onderweg naar de Middellandse Zee.
Het vinden van een parkeerplaats bleek niet eenvoudig. Duizenden mensen waren uitgelopen om de Maagd met eigen ogen te aanschouwen maar na enig zoeken vonden we een plekje en liepen zo snel we konden richting kust. Zouden we nog op tijd zijn?
Het geluk was met ons. We liepen recht tegen de processie aan. Het beeld van de Maagd stond op een zware, zilverkleurige draagbaar die versierd was met grote vazen vol witte- en zachtgele bloemen. Tussen de bloemenarrangementen brandden kaarsen en de troon werd gedragen door zo’n vijftig mannen en vrouwen van de desbetreffende broederschap.
We zagen het zweet langs de gezichten naar beneden sijpelen want het uren lang door de straten lopen met een zware baar op je schouders is niet alleen een pittig werkje, het was ook nog eens bijzonder warm, deze avond.
Voor de stoet uit zagen we mannen met kaarsen op torenhoge kandelaars lopen en achter de rijkversierde troon liep een vrij grote muziekband, bestaande uit trommelaars en blazers.
‘Viva la Virgen del Carmen’, hoorden we regelmatig roepen en van tijd tot tijd werd er een vuurpijl de lucht in geschoten.
De stoet stopte bij een poort die toegang gaf tot het strand en daar werd de Maagd van haar troon gehaald en voorzichtig overgezet op een met lampen verlichte boot.
Tegen half elf werd het bootje te water gelaten, onder luid geklap van de omstanders. Verschillende andere boten lagen al klaar en vergezelden haar op haar tocht over het water.
We zagen ze langzaam verdwijnen in de duisternis.
De mensenmassa vertrok. We zagen ze de stad inlopen of plaats nemen op een terrasje aan zee. Was dit het? Het bleek niet het geval.
Uren later zagen we de bezoekers weer samenkomen op de plek waar het beeld van de heilige Maagd te water gelaten was en ja hoor… Daar kwamen de bootjes weer.
Het beeld werd zorgvuldig terug gezet op de baar en de dragers aanvaarden moedig hun weg terug naar de kerk, gevolgd door het muziekcorps en een lange rij mensen.
Vuurwerk, zee, feest, emotie en devotie….. Schitterend vond ik het.
Kom vooral eens kijken op de dag van Virgen del Carmen Malaga.
Ieder jaar op 16 juli