Malaga kathedraal

Malaga en haar kathedraal

En ja hoor. Ook de kathedraal van Malaga bevindt zich, net als vele andere hoogtepunten van de stad, in het historisch centrum.
Ik betaal een paar euro en voor de zoveelste keer loop ik er naar binnen want kerken en kathedralen doen me wat.
Het is heerlijk koel en her en der zie ik een devote Spanjaard, zittend op een van de kerkbanken, verzonken in gebed. Een rozenkrans beweegt onophoudelijk in de hand van een oudere man. Hij prevelt hardop met gesloten ogen. Twee Spaanse dames verzorgen de bloemen die in grote vazen bij het altaar staan en vaag ruik ik de geur van mirre.

Bij de koorbanken blijf ik even staan om het houtsnijwerk te bewonderen. Daar moeten heel wat uurtjes werk in hebben gezeten, realiseer ik me. Iedere sculptuur is tot in de details uitgewerkt. Een waar kunststukje.


Een kaarsje branden kan ook hier nog steeds maar de wassen exemplaren zijn inmiddels vervangen door elektrische waxinelichtjes. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Je moet er toch niet aan denken dat deze machtige kathedraal door een klein ongelukje met een kaars in vlammen op zou gaan maar het boet wel in aan romantiek, zo’n vreemd flakkerend plastic lichtje.
Voor de vele altaren en zijkapellen zou je al een hele dag kunnen uittrekken, vertelde een bevriende stadsgids me pas. Hij kan het weten want om hier een rondleiding te mogen geven aan bezoekers, moet je een pittig examen afleggen. Er valt veel te vertellen over Malaga en haar kathedraal. Het rijke verleden zie je terug in ieder detail van dit magische bouwwerk.
Fluisterend of in stille bewondering zie ik bezoekers door de paden schuifelen en af en toe wordt er een fototoestel tevoorschijn gehaald. Ja, de kathedraal van Malaga is de moeite waard, besluit ik en vertrek in stilte in de wetenschap dat ik er regelmatig weer terug zal keren.

Meer informatie? Kathedraal Malaga

Bestel hier je reisgids Malaga.
Ben je al in Malaga?, dan kan je de gids kopen bij het winkeltje dat bij de kathedraal behoort.

Geplaatst in Bezienswaardigheden en getagd met .