Crypte van Buenavista Malaga

Crypte Buenavista Malaga

Crypte van Buenavista
Plaza Santuario
Openingstijden: 10.00-13.00 uur. Weekends en feestdagen gesloten.
Entree: € 2,-

N.B. Als je voor de kerk staat, loop dan niet naar binnen via de grote deur maar ga naar rechts waar je via de tuin aan het eind de ingang van de crypte vinden kan.

Neem eens de tijd om een stukje te lopen naar deze bijzondere basiliek, net buiten het historisch centrum van Malaga. Vanaf de Plaza de la Merced loop je er in minder dan tien minuten naartoe.

Waar in het jaar 1487 nog een tentenkamp stond, gebruikt door de soldaten van de christelijke koningen in hun gevecht tegen de Moren en waar vervolgens een klooster verrees van de orde der Miniemen, staat inmiddels een bijzondere kerk: basiliek ‘Santuario de la Virgen de la Victoria’ heeft je het nodige moois te bieden. Het statige, strakke exterieur doet niet snel vermoeden dat zich, eenmaal binnen, een weelderige, barokke wereld aandient.
De basiliek werd gebouwd in opdracht van de Graven van Buenavista en was gereed in het jaar 1700. In de ondergrondse ruimte werd een crypte ingericht, voorzien van enkele graven. Deze crypte zou moeten gaan dienen als familiegraf maar zover is het nooit gekomen. Het echtpaar Buenavista stierf kinderloos in Madrid maar niet zonder deze bijzondere bezienswaardigheid achter te laten voor ons, bezoekers.
Zowel de wanden als het plafond zijn zwart geschilderd en ‘behangen’ met gepleisterde skeletten, schedels en beenderen. Deze vertegenwoordigen de verschillende stadia van de dood. De marmeren beelden op de tombes stellen het echtpaar Buenavista voor.

Crypte van Buenavista Malaga

Vanuit de grafkelder voert een driehonderd jaar oude trap, bekleed met de nog originele tegels, naar de basiliekkapel met altaar en op slag verandert de sfeer. De rijk versierde en overdadig met bladgoud gedecoreerde kapel lijkt in niets op de ietwat macabere crypte. Hier staat het beeld van de heilige maagd van de overwinning (La Virgin de la Victoria) die tevens beschermheilige van het Bisdom Málaga is. Naast de kapel bevindt zich een kamer met waardevolle relikwieën, behorend bij het beeld van de Maagd. Een zware, zilveren kroon, sieraden en manshoge zilveren kandelaars staan tentoongesteld maar het meest opvallende ornament is toch wel een bijzondere, met kostbare juwelen bezaaide mantel, in dankbaarheid geschonken door Anita Delgado, een destijds beroemde flamencodanseres en zangeres uit Málaga. Zij dichtte de genezing van haar zwaar zieke zoon toe aan de Heilige Maagd.

Als er niet toevallig een dienst gaande is, mag ook de kerk zelf bezocht worden.
Ieder jaar op 8 september verhuist het beeld van ‘La Virgen de la Victoria’ naar de Kathedraal van Malaga. Vanuit hier wordt het beeld op een zware draagbaar, samen met al haar bezittingen in processie door de stad gedragen. De processie wordt uitgevoerd door de Hermandad (broederschap) de la Victoria.
Onder grote belangstelling van de Malagueños en andere bezoekers voert de tocht langzaam door de straten en wordt ze uiteindelijk te voet weer teruggebracht naar de Basiliek.

Bestel hier je Malaga reisgids

Malaga reisgids