Museum voor schone kunsten en Archeologisch museum ‘Aduana’

Het museum voor schone kunsten en Archeologisch museum Aduana in Malaga

Museo de Malaga
Adres: Plaza de la Aduana
Openingstijden: Di t/m za:  1 jan t/m 15 juni en 16 sept t/m 31 dec: 9.00 tot 20.30
Zondag: 9.00 t/m 15.30 uur
Di t/m za:  16 juni t/m 15 sept: 9.00 t/m 15.30 uur.
Op maandag gesloten
Entree: gratis

Het Museum voor schone kunsten en Archeologisch museum ‘Aduana’ werd in december 2016 geopend en je mag het rustig spectaculair noemen.
In dit voormalige douanegebouw zijn inmiddels twee belangrijke musea ondergebracht.
Het Museum voor Schone Kunsten en het indrukwekkende Archeologisch Museum van Malaga.

Op de begane grond met de enorme binnenplaats vind je al het nodige moois op Archeologisch gebied maar dan begint het pas.
Op de eerste verdieping is het Museum voor de schone kunsten ondergebracht met tal van schilderijen die voornamelijk dateren uit de 19e eeuw maar ook is er een kleine collectie aan de modernere 20e eeuw te vinden. Het museum van Malaga heeft tevens veel bijzondere kunstwerken in bruikleen gekregen van het beroemde Prado museum in Madrid.

Het indrukwekkende Archeologische museum vind je op de 2e verdieping en bijna alles wat je hier te zien krijgt komt van opgravingen uit Malaga en de directe omgeving zelf.
Het is een ongelofelijk uitgebreide collectie waar je op een logische manier alles te zien zult krijgen van de geschiedenis van Malaga en zijn toenmalige inwoners. Er zijn vondsten tentoongesteld uit de oude steentijd, de Fenicische-, Romeinse- en Arabische tijden in Malaga en de collectie wordt met zeer veel zorg en aandacht gepresenteerd.

Dit enorme neoclassicistische gebouw waarvan de stijl is geïnspireerd  op de Italiaanse renaissancepaleizen, werd aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd en diende oorspronkelijk als douanegebouw voor de haven van Málaga.
De bouw begon in 1791 en de werkzaamheden hebben even stilgelegen tijdens de bezetting van Málaga door de Franse troepen in de Napoleontische oorlog. In 1829 werd de bouw  voltooid.
In de negentiende eeuw deed het gebouw dienst als tabaksfabriek, als zetel voor het stadsbestuur en als kazerne voor de Policía Nacional. In 1922, toen de tabaksfabriek er nog in bedrijf was, heeft er een vreselijke brand gewoed waarbij 28 mensen om het leven  kwamen.