Stadhuis Malaga

Stadhuis Malaga

Stadhuis Malaga. (Ayuntamiento de Malaga)

Malaga heeft één van de mooiste stadhuizen van Spanje.
Het enorme ‘ayuntamiento’ werd gebouwd tussen 1912 en 1919 en is van de hand van de beroemde architect Fernando Guerrero Strachan.
Het ontwerp is neobarok.

De plattegrond van het gemeentehuis is rechthoekig met een grote patio in het midden.
De gevel is fraai gedecoreerd en heeft een schitterende, driehoekige fries die is versierd met verhalende voorstellingen.
De figuren aan de zijkant van het gebouw verwijzen naar de zee, de visserij en de handel.
Het gemeentehuis telt drie verdiepingen en is verder verfraaid met een rijk gedecoreerd balkon, Ionische zuilen en een klokkentoren.
Het stadhuis mag niet zonder toestemming vooraf bezocht worden en dat is best jammer omdat het interieur vol staat met bijzondere kunstwerken maar je hebt voor het bewonderen van de buitenkant al geruime tijd nodig.

Achter het gemeentehuis ligt de rozentuin van ‘Pedro Luis Alonso’, vernoemd naar de eerste burgermeester van Málaga na de Spaanse burgeroorlog.
De tuin is aangelegd in 1945 en beplant met meer dan zeventig verschillende rozensoorten.

Aan de achterkant van het stadhuis en de rozentuin ‘Pedro Luis Alonso’, liggen de ‘Jardines de Puerta Oscura’. Deze tuinen zijn ontworpen door architect Fernando Guerrero Strachan in 1937 en liggen op de plek waar de stadspoort ‘Puerta Oscura’ ooit stond. Het geheel bestaat uit meerdere kleine terrassen en is beplant met cipressen, dadelpalmen, dennen, bougainville en jacaranda’s.