Alcazaba Malaga

De vesting Alcazaba in MalagaAdres: Calle Alcazabilla 2
Openingstijden: iedere dag van 1 april t/m 31 oktober: 9.00-20.00 uur.
Van 1 nov. t/m 31 maart: 9.00-18.00 uur.
Entree: € 2,20. Kinderen t/m 16 jaar en 65+: € 0,60
Iedere zondag vanaf 14.00 uur gratis toegang.
Combineer je het Alcazaba met het daarboven gelegen kasteel Gibralfaro, dan is de entreeprijs € 3,55

Alcazaba Malaga

Het Moorse fort Alcazaba  Malaga is weliswaar minder bekend dan het beroemde Alhambra in Granada maar een bezoek meer dan waard. Voordat je hier binnenloopt is het zinvol een blik te werpen op de maquette die bij de ingang staat zodat je alvast een beetje inzicht krijgt in het geheel.
In de achtste eeuw begonnen de Moorse (Arabische) heersers met de bouw van dit geheel ommuurde fort. Het grootste deel werd echter pas bijgebouwd in de elfde eeuw. De vesting ligt tegen de ‘Gibralfaro berg’ aangebouwd. Het Alcazaba maakte ooit deel uit van de stadsmuren en werd gebouwd om de stad Malaga tegen indringers te beschermen.
In het Alcazaba met zijn honderd rechthoekige torens liggen diverse tuinen, binnenplaatsen, poorten, patio’s, paleizen en vijvers. Ook de kunstig aangelegde irrigatiesystemen zijn het werk van de vakkundige Arabieren.
De Arabische bouwstijl is alom aanwezig. De typerende bogen, het ingewikkelde steenhouwwerk, mozaïeken en andere rijk gedecoreerde elementen voeren je weer terug in de tijd.

De Moorse paleizen van het Alcazaba

Let bij binnenkomst eens op de labyrint-achtige wirwar van muren en gangen. Het is niet moeilijk hier de weg kwijt te raken. Het fort is op deze manier gebouwd om eventuele indringers in verwarring te brengen.
Binnen de omheining van het Alcazaba liggen de voormalige paleizen van de Islamitische regering en het Moorse ‘Palacio Nazari’. Dit paleis is gebouwd rond drie rechthoekige patio’s. De patio’s hebben ieder een open zijde met drie bogen en zijn gebouwd naar voorbeeld van het Alhambra in Granada.
In een van de paleizen van het Alcazaba bevindt zich het Archeologisch Museum van Malaga. Hier is een collectie Fenisisch, Romeins en Moors aardewerk, beeldhouwwerk en mozaïek ondergebracht.

Aan de voet van het Alcazaba, vind je de resten van een Romeins theater. Materiaal van dit theater is later door de Arabische heersers gebruikt voor de bouw van de Moorse vesting. Zo vind je in de vesting bijvoorbeeld Romeinse marmeren pilaren, gebruikt om Moorse bogen te ondersteunen. Een bijzonder gezicht.
In het jaar 1931 is Malaga begonnen met de restauratie van het Alcazaba en de werkzaamheden duurden voort tot 1947.
Via het lager gelegen Romeinse theater loop je er eenvoudig naar binnen.

TIP: Voel je wel wat voor een stevige wandeling met wat klimwerk? Loop dan eens verder door naar boven om het ‘Castillo de Gibralfaro’ te bewonderen, maar doe dit liever niet op het heetst van de dag.
Het pad ligt in de volle zon en er is weinig schaduw. Het biedt wel schitterende, steeds wisselende uitzichten over de haven, de stierenarena en het centrum van Malaga.

NB: Het kasteel is ook via de achterkant te bereiken. Te voet, met de fiets, auto of met de bus. De wandeling is hier minder stijl en er is meer schaduw. 

Bestel hier je reisgids Malaga

Malaga reisgids