Kerken van Malaga

Kerken van Malaga

In de stad Malaga zul je een grote hoeveelheid katholieke kerken kunnen vinden.
Alleen al in het historisch centrum staan er vierenveertig.
Hieronder vind je een klein selectie van de meest bezochte en meest bekende kerken van de stad Malaga.

Alle informatie over de stad Malaga vind je in onze uitgebreide reisgids. Te bestellen bij Bol.com

 

Kathedraal van Malaga
Calle Molina Lario 9

Openingstijden: ma t/m vr: 10.00-18.00 uur. Za: 10.00-17.00 uur. Op zondag gesloten.
Entree: € 5,-
Kaartje voor kathedraal in combinatie met Bisschoppelijk paleis: 7,- (korting = 2 euro)

TIP: Wil je het dak van de kathedraal bekijken? Koop dan je kaartje bij het tegenoverliggende Bisschoppelijk paleis.
Prijs: 6.-  Van maandag t/m zondag een gegidste tour om 11, 12, 13, 18, 19 en 20.00 uur.

Aan de machtige, imposante kathedraal van Málaga loop je niet zomaar voorbij. Een opvallend kenmerk is dat deze maar één toren heeft. Uit geldgebrek is er nooit een tweede toren bijgebouwd en dat zorgt voor het bijzondere, asymmetrische uiterlijk van deze kathedraal. Om deze reden wordt ze in de volksmond ook wel ‘La Manquita’ genoemd; de eenarmige vrouw. De officiële naam luidt echter: ‘La Santa Iglesia Cathedral Basilica de la Encarnación’. Zodra de duisternis invalt, wordt de kathedraal schitterend verlicht.

Nadat de christenen Málaga hadden heroverd, begon de bouw op de plek waar zich eerder een moskee bevond. Er is ruim tweeënhalve eeuw aan de kathedraal gebouwd (1528-1782) en dit verklaart dan ook meteen de verschillende bouwstijlen. Zowel het exterieur als het interieur zijn grotendeels in renaissance stijl opgetrokken maar ook vind je er barokke en gotische invloeden terug.
Aan de buitenkant zijn drie bogen zichtbaar. Deze fraaie toegangsportalen zijn bekleed met verschillende kleuren marmer en boven de deuren bevinden zich medaillons. Op de zijdeuren staan de schutspatronen van Málaga en bijbelse scenes afgebeeld.
De kathedraal heeft een kleine, groene ‘binnentuin’ en als je even om de buitenkant heen wandelt, loop je vanzelf tegen de mooi aangelegde ‘Patio de los Naranjos’ aan.
Ook vind je er, rechts van de entree, een kleine winkel met religieuze snuisterijen. Het bijbehorende museum bevat interessant religieus goud- en zilverwerk, liturgische gewaden en werken van schilders als Ribera, Zurbarán en Morillo.

Zodra je de kathedraal betreedt, merk je eigenlijk pas hoe groot deze is. De gehele ruimte, met haar drie, 42 meter hoge beuken, is overdekt met een fraai versierd gewelf. De middelste beuk van de Basiliek is weliswaar even hoog als de andere twee maar zichtbaar breder. Opvallend zijn de marmeren preekstoelen en de zeventiende-eeuwse koorbanken. Tweeënveertig uit mahonie- en cederhout gesneden houtsculpturen van het koor zijn van de hand van de beroemde beeldhouwer Pedro de Mena. Ook het priesterkoor komt uit dezelfde eeuw. De twee barokke orgels zijn van 1871. Aan de kapellen is veel aandacht besteed en deze bevatten belangrijke kunstwerken. De zijkapellen zijn gevuld met beelden van onder andere de treurende Madonna, Christus aan het kruis en Maria van de rozenkrans.

Kerk Malaga. Iglesia del sagrario

Iglesia del Sagrario
Calle Santa Maria 22
Openingstijden: di t/m za: 9.30-12.30 uur en 18.30-19.30 uur

Met de bouw van deze tabernakelkerk werd in 1488 begonnen op de ruïnes van een moskee en er werden zelf muren van de moskee gebruikt om deze kerk mee te bouwen
De Iglesia del Sagrario ligt vast aan de kathedraal en je herkent hem onmiddellijk aan het schitterende gotische portaal. Dit uit steen gehouwen portaal uit de zestiende eeuw is nog helemaal in originele staat. Het rijkversierde, zwaar vergulde altaarstuk maakt dat deze kerk bijzonder graag bezocht wordt. De stijl van het altaar is plateresk. Deze stijl wordt gekenmerkt door het samenvloeien van de flamboyante gotische- en traditionele Spaanse stijlen.

iglesia-martires-malaga

Iglesia de los Mártires
Calle Santa Lucía 20
Openingstijden: ma t/m zo 9.30-13.30 uur en 18.00-20.30 uur. Zon- en feestdagen: 11.00- 14.00 uur

Iglesia de los Mártires is één van de oudste kerken in Málaga en is gewijd aan twee beschermheiligen van de stad. (San Ciriaco en Santa Paula)
Aan het einde van de vijftiende eeuw werd met de bouw begonnen. De kerk kent een lange geschiedenis van verwoestingen en is meermaals herbouwd en gerenoveerd. Momenteel bestaat de kerk uit een mengeling van stijlen, maar de belangrijkste stijl van het interieur is rococo.
Mocht je hier naar binnen lopen, neem dan de tijd om het vele marmer, de elf kapellen met vergulde altaren, de beeldhouwwerken van de Maagd Maria, de talloze schilderijen en de sacristie in pasteltinten te bewonderen. Het interieur is ronduit indrukwekkend. Iets wat je misschien niet verwacht als je de buitenkant bekijkt.

 

Iglesia-San-Juan-bautista-malaga

Iglesia San Juan Bautista
Calle San Juan 3
Openingstijden: ma t/m zo 8.30-13.30 uur en 19.00-20.00 uur.

Iglesia San Juan Bautista is één van de vier kerken die werden gesticht door de Katholieke Koningen na de verovering van de stad in 1487. Oorspronkelijk gebouwd in gotische stijl en later vermengd met Moorse bogen en pilaren. De barokke toren is pas in 1770 toegevoegd. De kerk is grondig verbouwd in de achttiende eeuw. Dit verklaart de huidige barokke stijl van het interieur. De basiliek heeft drie beuken, een koor en verschillende mooie kapellen. Het altaar alleen al is de moeite van een bezoek meer dan waard.

 

 

kerken-malaga-iglesia-santo-cristo-salud

Iglesia del Santo Cristo de la Salud
Calle de Compañia 4
Openingstijden: 9.30-12.30 uur en 18.30-19.30 uur.

Deze barokke kerk met zijn mooi gedecoreerde koepel is gebouwd in de zestiende eeuw.
De religieuze orde van de Jezuïeten besloot zich permanent in Málaga te vestigen na het uitvoeren van een missie. Toen na verloop van tijd bleek dat de orde onvoldoende plek had om hier hun diensten te houden werd tot de bouw van deze kerk besloten.
Het aantrekkelijke en indrukwekkende interieur met het centraal geplaatste altaarstuk en tabernakel, de kapellen, nissen met de hierin geplaatste heiligenbeelden en de vele schitterende decoraties maken het geheel tot een waar plaatje.

 

kerk-malaga-iglesia-santiago

Iglesia de Santiago
Calle Granada
Openingstijden: Zomer: 9.00 – 13.00 en 18.00 – 21.00 uur. Winter: 9.00 – 13.00 en 17.00 – 20.00 uur

Deze kerk is de oudste van de stad en is in 1487, na de herovering van de stad op de Moren, gebouwd. In de 17e eeuw werd de kerk herbouwd in mudejar stijl. Het interieur is gotisch en deels barok. Bij het hoofdaltaar staat het beeld van de heilige Jacob. Picasso werd hier gedoopt in 1881. De kerk werd beschadigd tijdens de Spaanse burgeroorlog, werd gerestaureerd in 1944 en nog eens een keer in 2017. Ook hier mogen I.v.m de brandveiligheid en de kwaliteit van de schilderijen geen kaarsen meer gebrand worden. In plaats hiervan, offeren de inwoners van Malaga duizenden liters olijfolie per jaar om zo toch een plekje in de hemel te kunnen garanderen.

 

kerken-malaga-iglesia-Sagrado-Corazon

Iglesia Sagrado Corazón
Plaza de San Ignacio (achter het Carmen Thyssen museum)
Openingstijden: 7.00-12.00 uur en 18.00-19.30 uur.

De kerk van het Heilig Hart is een ‘nieuwe’ neogotische kerk, gebouwd in 1920 in opdracht van de Jezuïeten. De architect is de beroemde Fernando Guerrero Strachan, die in Málaga meerdere kunstwerken op zijn naam heeft staan. Ook het immens grote gemeentehuis van Málaga is van zijn hand.
De architect heeft zich hier laten inspireren door de kathedralen van Burgos en Toledo.
Het interieur is net zo indrukwekkend als de buitenkant. Het heeft een basiliek, verdeeld in drie beuken en een indrukwekkend spitsgewelf. Let ook op het vele glas in lood, het hoofdaltaar en de grote schilderijen.