La Fabrica restaurant en bierbar in Soho, Malaga

La Fábrica. Een Grand Café in Malaga

Je ziet het niet zo vaak in Málaga, een Grand Café, zoals wij ze kennen maar daar is vandaag verandering in gekomen.
In de leuke, opkomende wijk SOHO, in het hartje van de stad, heeft de Spaanse brouwerij Cruzcampo een enorme bar geopend met de passende naam La Fábrica.
We hebben het hier over een 1100m2 grote ruimte waar bier vanzelfsprekend de hoofdrol speelt. Er passen maar liefst 450 mensen in het pand, zo schreef de krant en daar wilden we meer van weten dus namen we een kijkje.

Het was verbluffend om te zien hoe druk het was en nog mooier was het om te mogen constateren dat het personeel al helemaal op z’n plek leek. Lekkere vlotte en professionele bediening. Ik hou er van.

La Fábrica. Een Grand Café in Malaga in de wijk Soho

Een kleine bierbrouwerij in het hart van Málaga

Knap ook van de architect om de ruimte dusdanig in te richten dat het geheel toch heel erg gezellig en knus oogt. Veel hout en vlammend rode elementen voeren de boventoon en achter de enorme bar hangen glanzende, roestvrijstalen tanks want 300m2 van de ruimte wordt gebruikt om zelf, op kleine schaal, zeven soorten bier te brouwen.

La Fábrica voert een tevens een kleine menukaart met zorgvuldig uitgezochte tapas en kleine gerechten en je kunt er ook nog eens buiten op het overdekte terras zitten. Al met al een lekkere en moderne plek om een paar uurtjes door te brengen in goed gezelschap.

Adres: Trinidad Grund 29 Málaga

Menukaart-restaurant La Fabrica Malaga Soho.

 

Spaanse honden op het platteland

Spaanse honden op het platteland

In het zuiden van Spanje lopen vele zaken compleet anders dan wij in ons koude kikkerlandje gewend zijn en al heel snel hadden we door dat je het best maar gewoon meedoet met de Spanjaarden. Het lukt ons prima want de Andalusische manier van leven lijkt ons, ogenschijnlijk, wonderbaarlijk licht.
We maken ons niet druk over gemaakte afspraken die niet altijd nagekomen worden maar zelf blijven we wél altijd keurig op tijd komen want we zijn en blijven natuurlijk echte Nederlanders, nietwaar? Alexander vindt alles prachtig en heeft nergens moeite mee. Het komt zoals het komt, meent hij en ik bewonder hem erom.

Ik heb echt moeten wennen aan de grote pakken papierwerk voor vergunningen, de vele feestdagen, gesloten winkels, optochten, siesta’s, de Flamenco en het schier eindeloze gedreutel bij de kassa’s maar inmiddels ben ik er helemaal in thuis en kan ik het wel ‘waarderen.’ Andalusiërs zijn heerlijke, gastvrije mensen en ik ben heel blij dat wij hier zomaar mochten komen wonen. Geen vanzelfsprekendheid.

Spaanse honden op het platteland

Er is echter één ding waar ik helemaal knots van word en wennen doet het nog steeds niet echt. Honden! Ik ben gek op honden en het feit dat we zelf geen huisdieren hebben heeft slechts één reden en dat is onze vrijheid.
Voor mijn gevoel heeft echt iedereen in ons dorp een hond. Spanjaard of expat; bij ieder huis loopt er wel een hond of twee of zelfs meer op het erf en ze blaffen bijna allemaal. Hoe kleiner de hond, des te harder wordt er gekeft en dat kunnen ze heel lang volhouden. Het gevolg is dat de rest van de meute zonder aarzeling invalt en zo kan het gebeuren dat je om vier uur in de nacht weer eens rechtop in je bed zit van de schrik.

Maar toch…. als dat alles is.
Buurman Alonso komt regelmatig voorbij met tassen vol fruit. ‘Para nuestros buenos vecinos’, bast hij ons dan toe en drinkt vervolgens een biertje mee.
Het amandel-mannetje bij de Caminito del Rey stopt Alexander en zijn gasten keer op keer handen vol noten toe als ze voorbij komen. De ober van ons favoriete restaurant komt ons steeds weer begroeten om te horen hoe ons Spaans vordert en vindt ons gebrabbel beslist ‘excepcional’. Spaanse auto’s stoppen ongevraagd in onze steile straat om me mee naar boven te brengen zodat die ‘querida Ana’ vooral de heuvel niet helemaal op hoeft te klauteren. Het is briljant. Hoe welkom kan een mens zich voelen.

Mij hoor je niet en die honden?…. die neem ik maar voor lief.

reisgids-malaga-openingstijden-restaurants-kerken-musea.jpg

Málaga. Openingstijden musea, kerken en restaurants

Op het moment ben ik druk met het controleren van alle openingstijden van restaurants, kerken, musea en andere bezienswaardigheden voor de reisgids Málaga.
De volgende Nederlandse druk zit eraan te komen, de Duitse versie gaat naar de pers en er wordt op dit moment driftig vertaald voor de Franse versie dus er zit best wel wat druk achter.
Málaga is razend populair aan het worden maar dit is nog niet zo lang aan de orde. Grofweg tien jaar geleden, toen ik hier voor het eerst kwam, leek Málaga mij een stad waar je eigenlijk helemaal niet zo nodig naartoe zou hoeven gaan.
Wie er nu verantwoordelijk voor is, is me nog steeds niet helemaal duidelijk maar het stadsbestuur besloot op een goede dag, de stad Málaga klaar te stomen voor het toerisme. En met groot succes.

 

Málaga. Openingstijden musea, kerken en restaurants

Een deel van de haven (Muelle Uno) werd omgetoverd tot een indrukwekkend wandel- winkel- en restaurant-paradijs, het historisch centrum werd voor een deel autovrij gemaakt, panden werden (en worden) grondig onder handen genomen, nieuwe musea (en niet de minsten) werden in vlot tempo geopend en het is onvoorstelbaar te zien hoeveel nieuwe restaurants en hotels er inmiddels hun deuren geopend hebben.

Het is zó snel gebeurd dat men het in Málaga zelf nauwelijks bij kon houden. Tot voor kort rommelde men met de openingstijden maar een beetje aan om het maar eens oneerbiedig te zeggen.
Op de deuren van de diverse attracties en restaurants vond je vaak een vodje papier met hierop vermeld: de openingstijden. Leek het de eigenaars of uitbaters een week later beter om hier iets aan te veranderen, dan plakte men eenvoudig een nieuw papiertje op de deur.Voor het eerst in vier jaar Reisgids Malaga zie ik hier nu verandering in komen. De papiertjes en krijtborden worden meer en meer vervangen door keurige plexiglas- of houten bordjes en dat geeft vertrouwen. Er komt orde in en dat is ook voor mij heel erg prettig.

Het is en blijft echter een kwestie van pappen en erbij blijven want er zijn nog voldoende krijtborden en papiertjes te vinden in de stad maar ach… Als ik het vervolgens ook op de betreffende websites niet vinden kan, of ik vertrouw het niet helemaal, dan loop ik gewoon even naar binnen om navraag te doen en zo leer je beetje bij beetje de stad en de mensen beter kennen. Niets heerlijker dan rondstruinen in je favoriete stad, her en der een praatje maken of een stukje wandelen aan de boulevard. Van mij mag het eeuwig blijven duren.

Restaurants in Malaga – Vegetarisch

Echt, het is hier in het zonnige zuiden van Spanje helemaal niet ingewikkeld om vegetarisch te eten. Malaga is een stad aan de zee dus het is natuurlijk logisch dat je in ieder restaurant vis op de kaart zult vinden. Vooral de sardientjes, de dorades en tonijn zijn razend populair hier aan de kust. Voor vleeseters wordt het hier in Malaga inmiddels ook een echt walhalla want er komen meer en meer goede grill restaurants bij.
Maar wat als je nu vegetarisch wilt eten? Ik kan je gerust stellen. Er zijn een paar prima restaurants te vinden in het centrum van de stad en ze worden allemaal even graag bezocht. Klik hieronder maar op de link voor meer informatie.
Vegetarische restaurants in Malaga

Dat is alvast een beginnetje, nietwaar? Maar ook in de reguliere restaurants zie ik dat er steeds meer aanbod aan vegetarische en zelfs veganistische gerechten aangeboden worden en dat is handig. Vooral als je gezelschap bestaat uit zowel vegetariërs als vlees- en viseters. Meestal vind je buiten het restaurant wel ergens een menukaart zodat je je alvast een beetje kan oriënteren.

Wat heel handig kan zijn is een bezoekje brengen aan een van de vele typische tapas-restaurants of barretjes. Meestal is er een ruime selectie aan vegetarische tapas te vinden en het is nog eens heel erg gezellig eten ook.

Vegetarisch Malaga

Vegetarisch eten in Malaga – Tapas

Om je een stukje op weg te helpen, heb ik hieronder de meest bekende vegetarische tapas voor je op een rijtje gezet.

Aceitunas – olijven
Pan con aioli – brood met Spaanse knoflooksaus
Pan tomate – brood met knoflook en tomaat
Queso de cabra o oveja – Spaanse geiten- of schapenkaas
Berenjenas con miel – plakjes gefrituurde aubergine met rietsuikerstroop
Croquettas – Spaanse kroketjes met bijvoorbeeld spinazie (espinacas) of champignons (setas)
Pimientos del padron – gebakken pittige kleine pepertjes
Setas al ajillo – Gebakken paddestoelen met knoflook
Gazpacho – de bekende Spaanse koude tomatensoep
Tortilla – warme of koude aardappeltaart (met of zonder ui)
Patatas bravas – gebakken aardappeltjes met een pittig sausje

Bestel hier de reisgids voor de stad Malaga 

Appartement in Malaga

Bij wie huur je het ideale vakantie appartement voor je verblijf in Malaga? 

* Persoonlijk  * Comfortabel  * Centraal gelegen * Nederlandse eigenaren * Modern en compleet ingericht * prijzen vanaf 55 euro per nacht

Malaga heeft talloze hotels en appartementen en het kost even tijd om de juiste keuze te maken. Ik weet er alles van want ik heb er talloze malen gelogeerd. 

Van croissants naar tapas

Mijn Nederlandse vrienden Marco en Rob besloten een jaar geleden hun succesvolle B&B in Frankrijk te verkopen en te vertrekken naar het zonnige Malaga en dat bleek een uitstekende keuze. Ze zijn tot over hun oren verliefd op de stad en inmiddels hebben ze twee hele leuke, moderne en vooral comfortabele appartementen aangekocht en helemaal klaar gemaakt voor de vakantieverhuur.

huur appartement Malaga

Huur hier je favoriete appartement in Malaga

De appartementen Calle Aqua en Calle Gordon (voor 2/3 personen) bevinden zich respectievelijk op 5 en 10 minuten loopafstand van het bekende plein Plaza de la Merced in het centrum. De appartementen hebben een dakterras en Calle Agua heeft zelfs een klein zwembad op het dak. 

De jongens ontvangen je persoonlijk bij aankomst en maken je meteen wegwijs in Malaga centrum. Hoe fijn wil je het hebben! Zelf wonen ze ook in Malaga en zijn altijd in de buurt voor het geval er iets aan de hand zou zijn. Ze kennen de restaurantjes en tapasbars op hun duimpje en kunnen je met raad en daad bijstaan. Ook ligt er een exemplaar van de reisgids voor de stad Malaga voor je klaar in het appartement die je gebruiken kan tijdens je verblijf in Malaga en zo mis je helemaal niets van deze heerlijke en gastvrije stad. Al met al een hele grote aanrader en zeer vriendelijk geprijsd.

Lezers-aanbieding: Bij verblijf van minimaal vijf dagen: Een fles cava en een lekker tapas-diner voor twee.
De aanbieding is
geldig voor een verblijf tot 1 juni 2018. Geef deze code door in je e-mail naar de eigenaren.
Code: ReisgidsMalaga

huur appartement Malaga vakantie

Appartement in Malaga

Calle Agua

* voor 2 of 3 personen * Zwembad * Dakterras * Stadscentrum * Spaanse binnenplaats * Comfortabele boxspring bedden * Eigen keuken * Airco. 

Dit recent gerenoveerd 1-slaapkamer appartement in een traditioneel Andalusisch gebouw, is een oase van ‘stadsrust’ in het centrum en vlakbij Plaza de la Merced. In de ‘hustle and bustle’ van Malaga: winkeltjes, (tapas)bars en supermarkten. Het appartement heeft moderne voorzieningen voor een prettig verblijf. De slaapkamer is gelegen aan de binnenplaats, dus stil. Gebruik van zwembad. Strand op 15 min lopen. 

Calle Gordon 

* Voor 2 personen * Verblijven tussen de Spanjaarden in de Barrio Victoria * Stadscentrum * Moderne inrichting * Comfortabel boxspring bed * Airco * Eigen keuken

Recentelijk gerenoveerd, moderne inrichting en lekker dicht in de buurt van de gezellige drukte van het historisch centrum met al haar tapasbars, winkels en restaurants. Het strand ligt op 25 minuten lopen of 10 minuten met de bus. 

Neem voor meer informatie of een reserverings-verzoek contact op met Marco of Rob.  Ze geven je alle informatie die je maar nodig zult hebben.

website: Facebook    mail: info@malaga-feeling.com

Jullie gastheren in Malaga

 

Fietsen huren in Malaga

fiets-huren-malaga

‘Ha, daar ben je weer’, roept de sympathieke, Engelse Kay die een zeer bekend fietsbedrijf heeft in Malaga. En inderdaad, daar ben ik weer. Toch zeker wel eens in de maand loop ik naar haar zaakje toe om voor een paar euro een fiets te huren en gezellig over de boulevard te trappen. Hoofd in het zonnetje. Ik vind het heerlijk.
Op de brede boulevard zie ik wandelaars, joggers, mensen op een segway en het kan allemaal. De boulevard is breed genoeg.
Halverwege mijn favoriete route stap ik af, zet de fiets op slot en loop het strand op. Bij één van de vele strandtentjes bestel ik een drankje, neem een portie gegrilde sardientjes en bekijk de gezellige drukte aan de waterlijn. Voor mij is fietsen een ideale manier om Malaga te verkennen. Er komen meer en meer fietspaden bij en de stad zelf is vlak dus het is vrij eenvoudig fietsen.

Continue reading

Wandelen in Andalusie, El Caminito del Rey

De Caminito del Rey; wat mij betreft één van de mooiste wandelingen die je hier in Zuid Spanje maken kunt. Een absolute aanrader voor iedereen.
Je moet geen hoogtevrees hebben maar verder is de Caminito del Rey een ontzagwekkend mooie en bovendien veilige wandeling door de Andalusische natuur en het ligt op nog geen uur van de Zuid Spaanse stad Malaga.
Loop hem eens een keer en ik beloof je dat je het niet snel zult vergeten want eigenlijk is hier maar één woord voor; Spectaculair!
Ook op excursie naar de Caminito del Rey?
Kijk dan eens op: www.sunshinetours-andalucia.eu

Het koningspaadje

Bij het natuurpark van El Chorro met haar blauwe stuwmeren, bevindt zich de beruchte kloof van El Chorro met zijn enorme rotswanden die tot een hoogte van wel 400 meter reiken. Aan beide kanten liggen stuwmeren met waterkracht-centrales die elektriciteit opwekken en om die reden werd er in het begin van de twintigste eeuw een smal looppad gemaakt die de beide centrales met elkaar verbond. Dit pad is bekend onder de naam Camino del Rey (het Koningspad), genoemd naar Koning Alfonso XIII die de waterwerken in 1921 officieel geopend heeft maar in de volksmond heeft men het meestal over el Caminito del Rey, het koningspaadje.

Continue reading

Mercado de la Merced. Culi markt in Malaga

Mercado de la Merced Malaga

Mercado de la Merced Malaga is een dagmarkt in de wijk Merced waar de inwoners van Malaga hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. Bij de kraampjes worden voornamelijk vis, vlees, groenten en fruit verkocht.
Sinds 2015 zijn hier maar liefst 30 kraampjes bijgekomen waar leuke culinaire hapjes verkocht worden en ook kan je er terecht voor een goed glas wijn of bier.
Overal staan tafeltjes opgesteld en de bedoeling is dat je gewoon iets lekkers uitkiest bij een van de kraampjes en het vervolgens aan een tafeltje opeet.
Er is van alles te vinden. De beroemde wijntaveerne, Antigua Casa de Guardia staat er met een kraampje, er is een grote afdeling met Spaanse hammen, je kunt er belegde broodjes halen of een vlees- of vis-spiesje eten. Er zijn kraampjes waar je terecht kan voor lekkere kazen, culinaire kroketjes, entrecotes van de grill of sappige, gevulde olijven. Het zijn voornamelijk Spaanse gerechtjes die je hier vinden zult maar toch vind je er ook een sushi kraampje en er is zelfs een Nederlander aanwezig. Hij maakt poffertjes, stroopwafels en zoete nagerechten.
Heel grappig om te zien hoe juist deze kraam veel Spanjaarden trekt.

Mercado de la Merced Malaga vind je aan het einde van het bekende plein Plaza de la Merced in het centrum van de stad.

De versmarkt is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 8.00 tot 14.00 en soms tot 15.00 uur.
De culinaire kraampjes openen  hun deuren om 11.00 uur.
Sluitingstijden: zondag t/m woensdag om 00.00 uur, donderdag om 01.00 uur en vrijdag en zaterdag om 02.00 uur. Zondag tot 20.00 uur. 

La Recova – Restaurants in Malaga

Is het een winkeltje? Is het een restaurant?
Nog niet zo lang geleden wandelde ik in het centrum van Malaga door de wijk ‘Entorno Thyssen’ en liep daar zomaar tegen dit pareltje aan.
Van de buitenkant gezien lijkt het op een brocante winkeltje waar van alles te koop is (en dat is ook zo) maar toen ik er naar binnen ging, liep ik regelrecht tegen een bar met zes houten tafeltjes aan. Een vrolijke ober liep driftig af en aan met koffie en ontbijtspulletjes en ik begreep er helemaal niets van. Een winkel en een restaurant in één? Hoe zat dat nou?
Bij navraag bleek dat La Recova inderdaad een oergezellig winkeltje is maar hier, in deze zelfde ruimte, wordt tevens het beste ontbijt van Malaga geserveerd. De inwoners van Malaga zijn het er allemaal over eens. Ontbijten doe je hier in La Recova. Bovendien kan je hier ook terecht voor een uitgebreide lunch of vroeg diner. De kaart is klein maar het is toch beslist de moeite waard.
Van Tripadvisor krijgt La Recova vijf sterren dus dat zegt toch wel iets, nietwaar?

La Recova – Restaurants in Malaga

Adres: Pasaje Nuestra Señora de los Dolores de San Juan 5
Openingstijden: Ma – Vr. 9.30 tot 13.30 en 17.00 tot 20 30 – Zat: 10.00- 14.00

De stierenarena van Malaga

De stierenarena van Malaga ligt net een stukje buiten het historisch centrum maar je loopt er in een mum van tijd naartoe. Nu ben ik geen voorstander van stierengevechten en tot mijn grote opluchting gaan er inmiddels meer en meer stemmen op om de bloederige gevechten te gaan verbieden in heel Spanje. In Catalonie, de eilanden en op diverse andere plekken is het gelukkig al zo ver.
Toch heeft een stierenarena altijd iets magisch. Je wilt er toch even kijken, toch even zien hoe dat nu allemaal in elkaar steekt.
Hoe doen ze dat? en belangrijker… waarom? Hoe is het stierenvechten ontstaan? Hoe zit dat toch met die arme paarden, de uitbundige kostuums, en dan de bezoekers van stierengevechten? Wie zijn dat?
Wat gebeurt er met de stieren na een gevecht? Gaan ze door naar de slager? En wat als een stier het overleeft?

Continue reading