Wandelen in Andalusie, El Caminito del Rey

De Caminito del Rey; wat mij betreft één van de mooiste wandelingen die je hier in Zuid Spanje maken kunt. Een absolute aanrader voor iedereen.
Je moet geen hoogtevrees hebben maar verder is de Caminito del Rey een ontzagwekkend mooie en bovendien veilige wandeling door de Andalusische natuur en het ligt op nog geen uur van de Zuid Spaanse stad Malaga.
Loop hem eens een keer en ik beloof je dat je het niet snel zult vergeten want eigenlijk is hier maar één woord voor; Spectaculair!
Ook op excursie naar de Caminito del Rey?
Kijk dan eens op: www.sunshinetours-andalucia.eu

Het koningspaadje

Bij het natuurpark van El Chorro met haar blauwe stuwmeren, bevindt zich de beruchte kloof van El Chorro met zijn enorme rotswanden die tot een hoogte van wel 400 meter reiken. Aan beide kanten liggen stuwmeren met waterkracht-centrales die elektriciteit opwekken en om die reden werd er in het begin van de twintigste eeuw een smal looppad gemaakt die de beide centrales met elkaar verbond. Dit pad is bekend onder de naam Camino del Rey (het Koningspad), genoemd naar Koning Alfonso XIII die de waterwerken in 1921 officieel geopend heeft maar in de volksmond heeft men het meestal over el Caminito del Rey, het koningspaadje.

Vervallen verleiding

In de loop der jaren raakte dit smalle en toch al levensgevaarlijke pad behoorlijk in verval. Evengoed besloten de nodige waaghalzen keer op keer weer het pad te belopen en dit liep helaas niet altijd goed af.
Na het zoveelste dodelijke ongeluk, besloot de regering het pad in het jaar 2000 definitief te sluiten voor het publiek maar de Caminito del Rey bleef tot de verbeelding van velen spreken en dat werd goed begrepen door de autoriteiten.
In het jaar 2013 werden er plannen gemaakt het pad weer begaanbaar te maken voor een groot publiek en inmiddels is het zover. Sinds eind maart 2015 is, na een kostbare en grondige renovatie, de Caminito del Rey weer geopend voor het publiek en inmiddels hebben er al meer dan 180.000 bezoekers gebruik van gemaakt.
Caminito del Rey

Overweldigende schoonheid

Omdat wij slechts een half uurtje rijden bij de Caminito vandaan wonen en door alle verhalen toch wel heel nieuwsgierig geworden waren naar dit beroemde pad, reserveerden we twee kaarten via de officiële website, staken onze paspoorten in de zak, deden stevige wandelschoenen aan en gingen op weg.
Bij de entree van de Caminito del Rey werden onze papieren grondig gecontroleerd en kregen we een witte helm opgezet. Een flesje water hadden we op zak en daar gingen we.
Vreemd genoeg was ik een beetje nerveus. Ik had de nodige filmpjes en foto’s op het internet bekeken en het zag er allemaal nogal spannend uit maar zodra je de eerste voet op het pad zet, verandert alles. Wát een schoonheid en grandeur.
De organisatie verleent haar bezoekers met kleine groepjes tegelijkertijd toegang tot het pad dus je loopt altijd in betrekkelijke rust. Je hoort de vogels tjirpen en het water ruisen. De vale gieren cirkelen boven de rotsen en ondertussen vergaap je je aan de altijd groene natuur.

Oversteken op 100 meter hoogte

De wandeling voert door de enorme kloof (La Garganta del Chorro) die je aan het einde oversteekt via een hangbrug op dik honderd meter hoogte. Je loopt langs indrukwekkende kliffen met uitzichten over rotspartijen, bergen, watervallen en de stromende rivier. Ook de stuwmeren en valleien in de  omgeving zijn adembenemend mooi.
De Caminito zelf is slechts drie kilometer lang en met de aanlooproutes van zo’n 4 km erbij, doe je er ongeveer drie uur over.
Voor mij was het te kort. Veel te kort. Er is zoveel te zien en op te nemen dat je hersenen het nauwelijks kunnen bevatten. Aangekomen bij de uitgang had ik er al spijt van dat we zo stevig hadden doorgestapt. We hadden er veel meer tijd voor moeten uittrekken, meer stops moeten maken en ik realiseerde me opgelucht dat we zo dicht in de buurt wonen. Dit wil ik nog een keer meemaken, hier wil ik anderen mee naartoe nemen. Wat een prachtige aanvulling op de toch al zo indrukwekkende natuur van Andalusië.
caminito-del-rey-andalusie-wandelen

Praktische informatie

Tijdens deze wandeling, die overigens echt niet zwaar is (maar je moet wel over een heel klein beetje conditie beschikken), draag je een helm en het is goed om te weten dat er onderweg geen toiletten te vinden zijn.
Neem je stevige schoenen en zonnebrandcreme mee en vergeet vooral je flesje water en je fototoestel niet. Toiletten en verschillende restaurants zijn zowel bij de ingang als de uitgang te vinden en aan het einde van je wandeling staat er een pendelbus klaar die je voor minder dan twee euro weer terug brengt naar het startpunt.
Een kaartje kost je tien euro en geloof me maar; het is iedere cent meer dan waard.

Spectaculaire beelden

Hoe leg je een wandeling die zoveel indruk op me gemaakt heeft nu uit in woorden? Het natuurgeweld is zo indrukwekkend dat het beter is om het met eigen ogen te aanschouwen.
Doe net alsof je al in Andalusië bent, ga er eens lekker voor zitten met een Spaans wijntje en een paar tapas en bekijk dan onderstaand filmpje.
Wedden dat je na afloop zegt: ‘Ja, daar moet ik echt eens snel een keer naartoe’.

Geplaatst in Bezienswaardigheden, Leuk om te doen, Tips en adviezen en getagd met , , , , .

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.