Begraafplaats San Miguel in Malaga

Begraafplaats San Miguel in Malaga

Adres: Plaza del Patrocinio
Vanaf het centrum in Malaga loop je er in een half uur naartoe. De bus nemen kan natuurlijk ook.
Iedere dag open van 10.00 tot 14.00 en 16.00 tot 18.00
Het is stil op de begraafplaats ‘San Miguel’ in Malaga (1810).
Op m’n gemak laat ik deze magische plek op me inwerken en bekijk een plattegrond van het kerkhof.
Het zijn slechts de grote pantheons die hier vermeld staan, zie ik en tel er 246.

In het midden bevindt zich de kapel en het grootste graf blijkt te behoren aan de familie van één van de machtigste mannen van Malaga uit de 19e eeuw, de industrieel Larios.
Vele, met sinaasappelbomen gesierde paden lopen langs de verschillende graven en ik weet werkelijk niet waar ik het eerst en het laatst moet kijken.
Enorm luxe graven en andere enorme tombes vermengen zich met nederige grafstenen of stapelgraven en ik zie dat er her en der nog plaatsjes vrij zijn.
De invloedrijke families Larios en Heredia uit Malaga vonden hier hun laatste rustplaats maar het kerkhof is er niet uitsluitend voor de rijken, zie ik. In bepaalde gedeelten zijn de graven zwaar in verval geraakt. Vergeten graven en geen bloemetje te bekennen. Zelfs niet van plastic.
Een enorm contrast met de vele, bizar kostbare en overdadig gedecoreerde tombes die er hier te vinden zijn. Weelde en armoe, samen op één plek in Malaga samengebracht.
Begraafplaats San Miguel in Malaga is absoluut een bezoekje waard. Ook interessant is de Engelse begraafplaats die achter de stierenarena van Malaga ligt.
Meer informatie: reisgids Malaga

 

Geplaatst in Bezienswaardigheden en getagd met , .