Pleinen en straten van Malaga

Straten pleinen Malaga

Calle Larios
Deze meer dan honderd jaar oude, elegante straat trekt veel bekijks en is erg populair. Aan weerskanten zie je de statige oude huizen die ooit tot de ‘fine fleur’ van Málaga behoorden. De straat zelf lijkt uit marmer opgetrokken te zijn en in de zomer hangen er witte doeken boven de promenade om de bezoekers de nodige schaduw te bieden. Je kan er eindeloos winkelen, een kopje koffie drinken of een ijsje halen bij de bekende ijssalon ‘Casa Mira’.
De grotere zaken blijven geopend tot 21.30 uur. Sommige kleinere zaken sluiten voor de siësta om 13.00 of 14.00 uur en gaan dan om 17.00 uur weer open.

Plaza de la Constitución
Calle Larios gaat over in Plaza de la Constitución, gelegen in het historische hart van de stad. Ook hier vind je de nodige winkels en barretjes. Op het plein zelf zijn metalen plakkaten verwerkt in het tegelwerk van de straat. Op deze plakkaten zie je pagina’s uit kranten afgebeeld die melding maakten van de in 1978 aangenomen Spaanse grondwet. Kijk hier even goed rond want in één van de zijstraten bevindt zich Pasaje de Chinitas, een gezellig smal straatje, bekend en geliefd vanwege zijn vele tapasrestaurants en bars.

Calle Granada
Loop vanaf Plaza de la Constitución de Calle Granada op. Deze straat met zijn mooie gevels, winkels en restaurants, voert je al slingerend naar het volgende leuke plein: Plaza de la Merced.
Calle Granada heeft de nodige zijstraten en het is hier heel eenvoudig om de weg kwijt te raken maar dat kan je rustig laten gebeuren. Het is een enorm leuke hoek om een beetje te dwalen en er komt geen einde aan de winkeltjes, bars en restaurants.

Plaza de la Merced
Plaza de la Merced is gevuld met bankjes, cafés en terrassen en het is zowel overdag als in de avond een gezellig plekje om iets te eten, drinken, een praatje te maken of zomaar een beetje mensen te kijken. Het plein is ruim van opzet en wordt dan ook graag gebruikt bij festiviteiten en andere bijeenkomsten.
Centraal op het plein staat de ‘Obelisk van Torrijos’. Deze is hier in 1842 geplaatst ter ere van de liberale Generaal Torrijos, die een onsuccesvolle poging deed het regime van Ferdinand VII omver te werpen. Hij en zijn medestanders werden in 1831 gefusilleerd op het strand van Málaga.
Aan de Plaza de la Merced bevindt zich ook het geboortehuis van Picasso en zittend op één van de bankjes op het plein vind je een bronzen beeld van deze kunstenaar.

Alameda Principal
Deze brede weg is de belangrijkste verkeersader van de stad. Er is beslist veel verkeer maar toch is het leuk om hier te lopen. De weg is fraai opgesmukt met oude bomen en het is de moeite waard eens een blik te werpen op de statige huizen die aan weerszijden staan te pronken. Maar er is nog een reden om een bezoek aan de Alameda Principal te brengen. Hier bevindt zich namelijk de beroemde taverne ‘La bodega Antigua Casa de Guardia’ (meer informatie) en die mag je eigenlijk niet overslaan. Deze oudste bodega van de stad tapt de fameuze Málagawijnen die in grote houten fusten achter de bar opgesteld staan.