reisgids-malaga-openingstijden-restaurants-kerken-musea.jpg

Málaga. Openingstijden musea, kerken en restaurants

Op het moment ben ik druk met het controleren van alle openingstijden van restaurants, kerken, musea en andere bezienswaardigheden voor de reisgids Málaga.
De volgende Nederlandse druk zit eraan te komen, de Duitse versie gaat naar de pers en er wordt op dit moment driftig vertaald voor de Franse versie dus er zit best wel wat druk achter.
Málaga is razend populair aan het worden maar dit is nog niet zo lang aan de orde. Grofweg tien jaar geleden, toen ik hier voor het eerst kwam, leek Málaga mij een stad waar je eigenlijk helemaal niet zo nodig naartoe zou hoeven gaan.
Wie er nu verantwoordelijk voor is, is me nog steeds niet helemaal duidelijk maar het stadsbestuur besloot op een goede dag, de stad Málaga klaar te stomen voor het toerisme. En met groot succes.

 

Málaga. Openingstijden musea, kerken en restaurants

Een deel van de haven (Muelle Uno) werd omgetoverd tot een indrukwekkend wandel- winkel- en restaurant-paradijs, het historisch centrum werd voor een deel autovrij gemaakt, panden werden (en worden) grondig onder handen genomen, nieuwe musea (en niet de minsten) werden in vlot tempo geopend en het is onvoorstelbaar te zien hoeveel nieuwe restaurants en hotels er inmiddels hun deuren geopend hebben.

Het is zó snel gebeurd dat men het in Málaga zelf nauwelijks bij kon houden. Tot voor kort rommelde men met de openingstijden maar een beetje aan om het maar eens oneerbiedig te zeggen.
Op de deuren van de diverse attracties en restaurants vond je vaak een vodje papier met hierop vermeld: de openingstijden. Leek het de eigenaars of uitbaters een week later beter om hier iets aan te veranderen, dan plakte men eenvoudig een nieuw papiertje op de deur.Voor het eerst in vier jaar Reisgids Malaga zie ik hier nu verandering in komen. De papiertjes en krijtborden worden meer en meer vervangen door keurige plexiglas- of houten bordjes en dat geeft vertrouwen. Er komt orde in en dat is ook voor mij heel erg prettig.

Het is en blijft echter een kwestie van pappen en erbij blijven want er zijn nog voldoende krijtborden en papiertjes te vinden in de stad maar ach… Als ik het vervolgens ook op de betreffende websites niet vinden kan, of ik vertrouw het niet helemaal, dan loop ik gewoon even naar binnen om navraag te doen en zo leer je beetje bij beetje de stad en de mensen beter kennen. Niets heerlijker dan rondstruinen in je favoriete stad, her en der een praatje maken of een stukje wandelen aan de boulevard. Van mij mag het eeuwig blijven duren.

Wandelen in Andalusie, El Caminito del Rey

De Caminito del Rey; wat mij betreft één van de mooiste wandelingen die je hier in Zuid Spanje maken kunt. Een absolute aanrader voor iedereen.
Je moet geen hoogtevrees hebben maar verder is de Caminito del Rey een ontzagwekkend mooie en bovendien veilige wandeling door de Andalusische natuur en het ligt op nog geen uur van de Zuid Spaanse stad Malaga.
Loop hem eens een keer en ik beloof je dat je het niet snel zult vergeten want eigenlijk is hier maar één woord voor; Spectaculair!
Ook op excursie naar de Caminito del Rey?
Kijk dan eens op: www.sunshinetours-andalucia.eu

Het koningspaadje

Bij het natuurpark van El Chorro met haar blauwe stuwmeren, bevindt zich de beruchte kloof van El Chorro met zijn enorme rotswanden die tot een hoogte van wel 400 meter reiken. Aan beide kanten liggen stuwmeren met waterkracht-centrales die elektriciteit opwekken en om die reden werd er in het begin van de twintigste eeuw een smal looppad gemaakt die de beide centrales met elkaar verbond. Dit pad is bekend onder de naam Camino del Rey (het Koningspad), genoemd naar Koning Alfonso XIII die de waterwerken in 1921 officieel geopend heeft maar in de volksmond heeft men het meestal over el Caminito del Rey, het koningspaadje.

Continue reading

De stierenarena van Malaga

De stierenarena van Malaga ligt net een stukje buiten het historisch centrum maar je loopt er in een mum van tijd naartoe. Nu ben ik geen voorstander van stierengevechten en tot mijn grote opluchting gaan er inmiddels meer en meer stemmen op om de bloederige gevechten te gaan verbieden in heel Spanje. In Catalonie, de eilanden en op diverse andere plekken is het gelukkig al zo ver.
Toch heeft een stierenarena altijd iets magisch. Je wilt er toch even kijken, toch even zien hoe dat nu allemaal in elkaar steekt.
Hoe doen ze dat? en belangrijker… waarom? Hoe is het stierenvechten ontstaan? Hoe zit dat toch met die arme paarden, de uitbundige kostuums, en dan de bezoekers van stierengevechten? Wie zijn dat?
Wat gebeurt er met de stieren na een gevecht? Gaan ze door naar de slager? En wat als een stier het overleeft?

Continue reading

Markt Atarazanas in Malaga

Markt van Malaga Atarazanas

Het is vooral mijn man Alexander die helemaal bezeten is van de markt. Eigenlijk vind ik het wel makkelijk, die grote supermarkten hier in Malaga maar daar wil hij niets van weten.
‘Je verse spullen koop je op de markt. Je haalt toch geen vis in de supermarkt als het hier bijna dagelijks vers wordt aangeleverd?’, sprak hij en natuurlijk… Hij heeft gelijk.
Malaga ligt pal aan de Middellandse Zee en van dinsdag t/m zaterdag ligt er bij de diverse handelaren een keur van verse vis voor je klaar.

De markt van Malaga Atarazanas genaamd, wordt door ons dan ook regelmatig bezocht.
We lopen naar ons favoriete visboertje en overleggen ondertussen wat we vanavond eten zullen. Garnalen ‘pil-pil’, een baars van de barbeque of nemen we een tasje van de beroemde sardientjes van Malaga mee?
Vervolgens lopen we door naar de slager die ter plekke ons gehakt draait. Ik kijk gebiologeerd naar een bak met varkensoren die hier dus blijkbaar ook verkocht worden en dan is het tijd voor de groenteboer.
De keuze is groot maar ik ben vooral geïnteresseerd in hun stapelkunst. Hoe doen ze dat toch? Prachtige stapels worden er gemaakt van de meest uitlopende groenten- en fruitsoorten en het ziet er allemaal zeer smakelijk uit. Een lust voor het oog.

Continue reading

Malaga kathedraal

Malaga en haar kathedraal

En ja hoor. Ook de kathedraal van Malaga bevindt zich, net als vele andere hoogtepunten van de stad, in het historisch centrum.
Ik betaal een paar euro en voor de zoveelste keer loop ik er naar binnen want kerken en kathedralen doen me wat.
Het is heerlijk koel en her en der zie ik een devote Spanjaard, zittend op een van de kerkbanken, verzonken in gebed. Een rozenkrans beweegt onophoudelijk in de hand van een oudere man. Hij prevelt hardop met gesloten ogen. Twee Spaanse dames verzorgen de bloemen die in grote vazen bij het altaar staan en vaag ruik ik de geur van mirre.

Bij de koorbanken blijf ik even staan om het houtsnijwerk te bewonderen. Daar moeten heel wat uurtjes werk in hebben gezeten, realiseer ik me. Iedere sculptuur is tot in de details uitgewerkt. Een waar kunststukje.

Continue reading

Kasteel Gibralfaro in Malaga

Het Kasteel Gibralfaro van Malaga

In het centrum van de stad Malaga ligt het Romeins theater met daarboven de Moorse vesting Alcazaba. Je loopt er zo naartoe en ik vond het prachtig. Romeinse- en Moorse geschiedenis, op loopafstand van de leuke bars, restaurants en winkels in het centrum van het hedendaagse Malaga.
Een flink stukje lopen en boven de vesting gelegen, vind je het Moorse kasteel Gibralfaro maar hij is eigenijk niet goed te zien en ik kon me er niet zoveel bij voorstellen.
‘Moet ik daar echt naartoe? Ik kan hem niet eens zien?’ maar Alexander was niet erg onder de indruk van mijn redenatie dus maakten we ons op voor een stevige wandeling naar het kasteel. Het was voorjaar dus nog relatief koel en namate we hogerop kwamen werden de uitzichten mooier en mooier en het pad bleek heel goed te belopen.
Eenmaal aangekomen vergaapten we ons aan de fraaie beplanting, het bijbehorende museum en de enorme muren van het kasteel en wat was ie groot!
Je kunt via de indrukwekkende buitenmuren grotendeels rondom lopen en alle kanten van Malaga stad bewonderen en fotograferen en ik vond het de wandeling meer dan waard maar pas op: als de temperaturen in het seizoen oplopen, bedenk dan dat je beter vroeg in de ochtend of in de namiddag kan gaan. Het is echt wel een stukje lopen.
Er is een klein barretje bij het kasteel en ook een kiosk waar je iets te drinken of te eten kunt halen.

Meer informatie over Kasteel Gibralfaro Malaga

Hier bestel je de reisgids Malaga

Het Romeins theater van Malaga

Het Romeins theater van Malaga

Het Romeins theater van Malaga ligt in het historisch centrum van de stad dus het is maar een kleine moeite om hier even een bezoekje aan te brengen. Ik loop er zo vaak even langs om er een blik op te werpen want het is toch magisch? Je hoeft er helemaal geen moeite voor te doen en je stapt vanuit het hedendaagse Malaga zo het Romeinse verleden in.
Ik vind het onvoorstelbaar dat dit theater pas in 1951 ontdekt is. Tot het jaar 2011 is men druk geweest met het blootleggen van het grootste gedeelte van het theater en inmiddels mag het gratis bezocht worden. Nog leuker wordt het als je weet dat de vesting Alcazaba en het kasteel Gibralfaro er pal boven liggen. Drie vliegen in één klap. Trek er dus maar rustig een paar uurtjes voor uit. Het Romeins theater van Malaga is beslist de moeite waard.
Meer informatie? Romeins Theater Malaga

Continue reading

Het Moorse fort/ vesting Alcazaba in Malaga

Het Moorse fort Alcazaba van Malaga

Het Moorse fort Alcazaba van Malaga ligt in het historisch centum van Malaga dus het is natuurlijk een klein moeite om hem met een bezoek te vereren en je zult er geen spijt van krijgen.
Wat natuurlijk fantastisch is, is dat deze belangrijke bezienswaardigheid onderdeel uitmaakt van maar liefst drie hoogtepunten op één plek.
Zodra je er aankomt zul je zien dat je allereerst tegen het Romeins theater aanloopt en ach…. je bent er nu toch. Pal boven het theater zie je de vesting Alcazaba liggen en om het feest compleet te maken: boven het Alcazaba ligt weer het Moorse kasteel Gibralfaro.
Als je de tijd hebt dan kan ik je aanraden ze alle drie te bezoeken en daar ben je zo een uur of vijf zoet mee.

Continue reading

Begraafplaats San Miguel in Malaga

Begraafplaats San Miguel in Malaga

Adres: Plaza del Patrocinio
Vanaf het centrum in Malaga loop je er in een half uur naartoe. De bus nemen kan natuurlijk ook.
Iedere dag open van 10.00 tot 14.00 en 16.00 tot 18.00
Het is stil op de begraafplaats ‘San Miguel’ in Malaga (1810).
Op m’n gemak laat ik deze magische plek op me inwerken en bekijk een plattegrond van het kerkhof.
Het zijn slechts de grote pantheons die hier vermeld staan, zie ik en tel er 246.

Continue reading

Stedentrip Malaga

Een stedentrip Malaga, de nieuwe topbestemming

Inmiddels kan niemand er meer omheen. Malaga is ‘hot’. Het fijne van deze stad aan de Middellandse zee is dat het nog zo lekker Spaans gebleven is. Bezoekers worden warm onthaald. Wij mogen allemaal gezellig met ze mee doen want de Malagueño is bijzonder vriendelijk. En hoewel steeds meer mensen de stad bezoeken voor een stedentrip of citytrip is geen sprake van ‘overname’ door de toerist. Heerlijk.

Malaga timmert stevig aan de weg. Niet alleen als cultuurstad maar er is ook hard gewerkt aan de historische binnenstad. Een stedentrip naar Malaga is beslist een aanrader want wat heeft de stad eigenlijk niet?

Continue reading